Hoenderdaell door mijn Lens

Henk Gerber

 

Emoe

Op 22 Februari 2011 heeft het vrouwtje 7 eieren gelegd en meteen is het mannetje begonnen met broeden,er was geen echt nest te zien.
De eieren liggen midden in het verblijf en de vrouw heeft het broeden overgegeven aan het mannetje en die probeert door middel van bladeren en takken een nest te maken om de eieren heen.
Het broeden is een taak voor de man en hij zal moeten afzien de komende 8 weken want hij komt alleen maar 10x per dag van het nest om de eieren te rollen en eten,drinken daar doet hij dus niet aan in deze periode.
De ontlasting houdt hij vast, na deze broedperiode is hij veel gewicht kwijt geraakt ongeveer een 1/3.
De vader zorgt ongeveer een half jaar voor ze en dan moeten ze het zelf uitzoeken zijn er nog andere jongen in de buurt dan worden ze meestal wel door de vader geadopteerd.
Ik probeer het proces te volgen en zie ik weer een leuk moment dan plaats ik de foto erbij.
Rond 19 april 2011 moeten de eieren uitkomen als de natuur meewerkt.
Een week later bleek dat er 10 eieren lagen en het mannetje probeerde ze allemaal netjes bij elkaar te houden maar er loopt een plaaggeest rond in het verblijf,de kalkoen trapt elke keer het mannetje van het nest en ik denk dat dit niet goed zal zijn voor het broedproces.
Wel jammer want er staan mensen te kijken die het leuk vinden om de Emoe te zien broeden,als het Thanksgiving was wist ik wel wat ik deed.

naar Albums